 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stronę odwiedziło: 1305896 osób.
|
|
 |
Polska Platforma Technologiczna Żywności jest
krajowym odpowiednikiem European Technology Platform "Food for Life". Więcej
informacji na temat EPT Food for Life znajdziecie państwo na stronie
internetowej http://etp.ciaa.be/ Celem działania PPTŻ jest między
innymi:
- Przygotowanie krajowego strategicznego, ambitnego programu badawczego
nakierowanego na rozwój technologii żywności wysokiej jakości w Polsce:
- wypracowanie wizji rozwoju sektora,
- budowa strategii dla rozwoju technologii żywności wysokiej jakości w Polsce,
- inicjowanie i prowadzenie badań naukowo-technologicznych,
- wypracowanie metod wdrażania nowych technologii w sektorze przemysłu spożywczego w skali masowej,
- Zbudowanie pomostu między nauką i przemysłem w zakresie rozwoju nowych
technologii żywności opartych na nauce o żywności, biotechnologii żywności oraz
zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności, (zdrowia i dobrostanu
zwierząt i zdrowia roślin) za pomocą spójnych środków obejmujących drogę od
gospodarstwa do stołu,
- Integracja kluczowych partnerów gospodarczych i badawczych zainteresowanych
technologiami w zakresie produkcji żywności wysokiej jakości,
- Mobilizacja istotnych środków prywatnych i publicznych,
- Optymalne wykorzystanie funduszy strukturalnych,
- Promocja żywności wysokiej jakości,
- Współpraca w kreowaniu polityki i prawodawstwa ułatwiającego rozwój
technologii żywności wysokiej jakości.
|
Data publikacji: |
2006-12-12 |
Autor: PPTŻ |
|
|
 |